Je ziet mooie kansen om bedrijfsgroei mogelijk te maken. Dan moet je op verschillende vlakken besluiten nemen. Bijvoorbeeld over de vraag hoe en door wie het extra werk uitgevoerd wordt. Wat kies je: vaste medewerkers, uitzendkrachten of zzp’ers? Of zet je in op automatisering?
Vaste medewerkers. Als je een medewerker in loondienst neemt, regel je zelf de werving en selectie en kies je wie er bij jou komt werken. De medewerker is een vast aantal uren per week bij je aan het werk op basis van een arbeidsovereenkomst. Je stelt die arbeidsovereenkomst op en zorgt voor de salarisadministratie, aanmeldingen bij instanties, inhoudingen en afdrachten. In vaste dienst betekent dat je een loondoorbetalingsplicht hebt bij ziekte en dat je de medewerker niet zomaar kunt ontslaan. Wel mag je hem een tijdelijke arbeidsovereenkomst aanbieden.
Uitzendkrachten. Het uitzendbureau is de juridische werkgever van de uitzendkracht. Het bureau regelt het proces rondom het aannemen en uitbetalen, verzorgt de loon- en personeelsadministratie en is verantwoordelijk voor de afdracht van premies, verzekeringen en pensioen. Als de uitzendkracht ziek wordt, uitvalt of verlof opneemt, komt dat voor rekening van het uitzendbureau. Je huurt een uitzendkracht in zolang het nodig is en je betaalt alleen de daadwerkelijk gewerkte uren. Ook kun je zonder opzegtermijn weer afscheid van hem nemen. De voordelen van het inschakelen van uitzendkrachten zijn dus groot, maar je betaalt daar wel een prijs voor.
Wettelijke regels. Als werkgever moet je je houden aan een aantal wettelijke regels bijvoorbeeld betreffende beloning, vrije dagen, werk- en rusttijden, veiligheid en gezondheid. Bedenk dat de arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten minimaal dezelfde zijn als die van je vaste werknemers. Ze hebben recht op dezelfde beloning als een vaste medewerker in dezelfde of een gelijkwaardige functie. Denk daarbij ook aan uitbetalen van overuren, de reiskostenvergoeding en een dertiende maand. En wanneer een uitzendkracht schade veroorzaakt, kun je dat niet verhalen op het uitzendbureau. Jij bent in dat geval aansprakelijk.
Zzp’ers. Schakel je een zzp’er in, dan is er geen sprake van een gezagsverhouding. Dat is belangrijk omdat er anders al gauw sprake is van schijnzelfstandigheid. Je spreekt een uurtarief of een ‘all-in’-prijs af voor een opdracht, maar de zzp’er bepaalt hoe en wanneer hij het werk doet en gebruikt ook eigen materialen of apparatuur. Een zzp’er zorgt ook zelf voor inkomsten bij ziekte of pensioen. Veroorzaakt hij schade bij je bedrijf? Dan kun je hem daarvoor aansprakelijk stellen. Wel heeft een zzp’er recht op dezelfde arbeidsomstandigheden als je werknemers wanneer hij het werk binnen jouw bedrijf uitvoert. Ook voor hem moet de werkplek veilig en gezond zijn.
Automatisering. Is het moeilijk om nieuwe mensen aan te trekken? Je kunt de arbeidsproductiviteit verhogen door goede software te gebruiken, processen te automatiseren of betere machines aan te schaffen. Op de lange termijn bespaar je op de kosten, op de korte termijn zal je geld nodig hebben om te investeren.
VerzekeringenBedrijfsgroei vraagt om een nieuwe blik op je bedrijfsrisico’s. Heb je plannen om uit te breiden, neem dan contact met ons op om te bespreken wat de gevolgen zijn voor je bedrijfsverzekeringen. Zowel je nieuwe medewerkers als nieuw apparatuur of machines moeten goed verzekerd worden.